اختصاصی همای گیلان: جرب یا گال یک بیماری پوستی خارش دار است . این بیماری انتشار جهانی دارد ، به طوری که سالانه بیش از ۳۰۰ میلیون نفر در دنیا به آن مبتلا می شوند. در تمام گروههای سنی دیده می شود ودر هر دو جنس به طور مساوی بروز می کند. قبلا در مناطقی که فقیر بودند یا سطح بهداشت پایینی داشتند و یا هنگام جنگ و زلزله ، سیل و قحطی بروز می کرد ولی به تازگی در بسیاری از کشورهای پیشرفته وجود دارد و در محیط های مراکز تجمعی مانند اردوگاهها ، خوابگاهها ، سربازخانه ها ، زندان ها و… به سرعت اپیدمی و همه گیری آن اتفاق می افتد.
* علایم بیماری گال (جرب) :
خارش مهمترین علامت بیماری است که در شب هنگام و در محیط گرم از شدت بیشتری برخوردار است. چند شکلی بودن ضایعات ، ویژگی خاص بیماری است. ضایعات اولیه در مدت کوتاهی به علت خاراندن تخریب می شوند و علامت اصلی گال ، یعنی ضایعات به صورت خط مستقیم و یا مورب مانند و به رنگ صورتی ، سفید یا تیره و مختصری برآمده ظاهر می شوند . یعنی ضایعات معمولا روی مچ ، کناره دست ها و پاها ، فواصل بین انگشتان ، سرین ، اسکروتوم ، آلت تناسلی مردان ، زیر بغل و پستان ها را درگیر می کند.
ضایعات در کودکان، در کف دست و پا مشاهده می شوند و در شیرخواران و افراد مسن سر و گردن را ممکن است درگیر کند .
* راههای انتقال گال :
انتقال معمولا از راه تماس مستقیم پوست فرد بیمار با پوست فرد سالم است.
۱- خوابیدن در بستر فرد آلوده.
۲- دست دادن و درآغوش کشیدن فرد آلوده.
۳- زندگی در محیط های اجتماعی شلوغ.
۴- انتقال از راه لباس بخصوص لباس های زیر، لباس خواب ، روتختی و روبالشت.
۵- استفاده از لوازم شخصی فرد آلوده مانند حوله و کیسه حمام ، صابون حمام.
۶- بازی کردن کودکان با یکدیگر به خصوص در مهدکودک ها و وسایل اسباب بازی.
۷- پرستاری از اشخاص آلوده.
* توصیه های خود مراقبتی :
۱- اگر در مراکز تجمعی زندگی می کنید و علایم بیماری گال را در بعضی افراد مشاهده کردید ، بلافاصله به مدیر یا مسئول مرکز اطلاع دهید.
۲- از خوابیدن در بستر فرد مبتلا به گال خودداری کنید.
۳- از دست دادن و در آغوش کشیدن فرد مبتلا خودداری نمایید.
۴- از پوشیدن لباس های افراد آلوده مخصوصا لباسهای زیر خودداری نمایید.
۵- از کیسه حمام ، لیف ، صابون ، حوله و… افراد آلوده استفاده نکنید.
۶- استحمام مرتب و منظم ، شانه کردن موهای سر در روز به دفعات مختلف ، تمیز کردن و شستشوی منظم برس و شانه و لباسها ، روسری و کلاه ، تاکید می گردد.
۷- جارو و تمیز کردن مرتب و کامل اتاق ها ، زیر و روی فرش ها ، گوشه و کنار و زیر تختخواب ها ، آشپزخانه و راه پله ، راهرو و حیاط.
✍️ هادی سعیدی – کردستان