چاپ مطلب چاپ مطلب

قیام سنباد / تهیه کننده علی غلامرضایی مدرس دانشگاه وپژوهشگرتاریخ ایران

اختصاصی همای گیلان: در حدود سال ۱۰۰ هجری در روستای اهورانه از توابع نیشابور که جمله ساکنانش به دین زرتشت بودند فرزندی به دنیا آمد که پدرش به سبب هوش و زکاوتی که در آن می دید نام او را سنباد که به معنای تیز هوش بود،نهاد . این عصر مصادف بود با حکومت خلفای اموی بر ایران . زرینکوب می‌نویسد در این دوره بجز کسانی که بشدت تحت تاثیر تعالیم اسلامی قرار گرفته بودند ، بقیه نسبت به اعراب احساس کینه و نفرت داشتند . سنباد با این کینه و نفرت از خلفای اموی دوران کودکی و نوجوانی خود را سپری کرد . دوران جوانی سنباد مصادف شد با قیام ابومسلم خراسانی و سیاه جامگان .

قیام ابومسلم برای ایرانیان رنگ و بوی وطن پرستی و مبازه با اعراب را می نمود . از این رو خیلی زود مردم ایران از هر مذهب و آیینی به او گرویدند . سنباد نیز در سال ۱۳۲ هجری بر علیه حاکمان عرب نیشاپور قیام کرد و در این جنگ که به پیروزی سنباد ختم شد ، ابومسلم نیز او را یاری نمود . از این رو با وجود تفاوت مذهبی بین این دو سردار ایرانی رابطه ای نیکو و مستحکم میانشان بوجود آمد که تا پایان عمر همچنان پا برجا بود . ابومسلم پس از فتح مرو، در سال ۱۳۲ هجری قمری توانست حکومت امویان را سرنگون کند . با بر تخت نشستن سفاح به عنوان خلیفه عباسی، حکمرانی مناطق مرکزی و شرقی ایران به ابومسلم سپرده شد . قدرت و نفوذ ابومسلم در ایران خلفای عباسی را بیمناک کرده بود . ابومسلم خراسانی سرانجام، در ماه شعبان سال ۱۳۷ هجری قمری به دستور منصور، خلیفه دوم عباسی به قتل رسید .
وی در زمان مرگ احتمالاً ۳۷ یا ۳۳ ساله بود.چون ابومسلم کشته شد سنباد بخونخواهى او برخاست و از نیشابور قیام خود را آغاز کرد،شهرهایی نظیر نیشابور ، مرو و قومس را فتح کرد و روبسوی رى نهاد و ابو عبیده حاکم آنجا را از پای درآورد . با تسخیر ری، اندوخته های ابومسلم که در هنگام عزیمت به سفر حج در این شهر بر جای گذاشته بود، به دست سنباد افتاد. وی توانست لشکر بزرگی از زرتشتیان و مزدکیان فراهم آورد که تعداد آن در برخی از منابع برابر یکصدهزار ذکر شده است.
به منصور خلیفه عباسی خبر رسید که پهلوانی مجوس به نام سنباد خرمی ، سپاهی عظیم از اهالی شیعه و زرتشت و مزدکی ایرانی را تدارک دیده و به خونخواهی ابومسلم ، قصد عراق دارد . منصور نیز ((جمهور)) را با سپاهى فراوان بسوى رى گسیل داشت . سنباد از رى به استقبال جمهور شتافت . دو سپاه در بیابانى میان رى و همدان ( بیابان ساوه ) به مصاف هم رفتند . در میانه جنگ اشتران و حیوانات سپاه سنباد با ترفند سپاه اعراب ، رم کرده و میدان را ترک کردند . از این رو سپاه سنباد از هم پاشید و او شکست سختی خورد . لشکریان جمهور قریب شصت هزار تن از سنبادیان را بقتل رساندند ، چنانکه آثار استخوانهاى ایشان تا سال سیصد همچنان در آن مکان بمانده بود.

بر طبق نظر دکتر حسین کریمان ، سنباد از این جنگ بگریخت رو به سوی طبرستان نهاد . سنباد مالى گزاف بهمراه تحفهایى فراوان به اصفهبد خورشید در طبرستان پیش کش کرد ، و از او پناه خواست . اصفهبد، «طوس» پسر عمّه خویش را به استقبال او فرستاد . اما غرور سنباد بر نمی داد تا در مقابل طوس زانو زند و سر تعظیم فرود آورد و این برای طوس گران می نمود . از این رو در فرصتى مناسب سنباد را بکشت .
فاصلۀ میان خروج و قتل سنباد هفتاد روز به طول انجامید . این نخستین بار بود که در دورۀ خلفای عرب براى مدتى اندک رى و قومس از تصرف ایشان بیرون آمد .

منابع :
عبدالحسین زرین کوب – دو قرن سکوت
ذبیح‌الله صفا – دلیران جانباز
ری باستان – دکتر حسین کریمان

با کانال همای خبر همراه شوید

About عطیه نصرتی

Check Also

حیات وحش.. حیات وحش؛ نامی است که ما بر روی موجوداتی گذاشته ایم که اجازه بهره کشی و سوددهی به ما ندادند و در برابر سوءاستفاده های نابجای ما ایستادند یا فرار کردند.. به همین دلیل بیجا، انسان هایی که متمرد و سرکش و نافرمان بودند هم صفت “وحشی” گرفتند!

حیات وحش..   حیات وحش؛ نامی است که ما بر روی موجوداتی گذاشته ایم که …

۳ comments

  1. با درود فراوان استاد عزیزم
    وقتی از ایران و ایرانی و ایران منشی میگویید بسیار دلنشین است کاش ایران زمین همچون گذشته های دور و نه چندان دور سنبادیانی ایران دوست و ایران منش و ظلم ستیز بپرورد

  2. سلام و درود بر استاد عزیز
    بسیار بسیار عالی

  3. بسیار عالی و دلنشین
    لذت فراوان بردم
    سپاس از زحمات حضرتعالی