چاپ مطلب چاپ مطلب

آیین رونمایی از کتاب «خانه های تاریخی رشت»؛ به قلم مهری شیرمحمدی

آیین رونمایی از کتاب «خانه های تاریخی رشت»؛
به قلم مهری شیرمحمدی

چهارشنبه ۱۷بهمن، کتابفروشی ماهی سیاه میزبان رونمایی از کتاب «خانه های تاریخی رشت» اثر مهری شیر محمدی در یک خانه نه چندان قدیمی بود که حالا «کافه کاکنجی» نام دارد.

همای خبر- نقل از شمال ما-  شب گذشته، چهارشنبه ۱۷بهمن ماه، کتابفروشی ماهی سیاه میزبان رونمایی از کتاب «خانه های تاریخی رشت» اثر مهری شیر محمدی در یک خانه نه چندان قدیمی بود که حالا «کافه کاکنجی» نام دارد. کتابی که کمتر از دو هفته از انتشار آن گذشته و حالا به چاپ سوم رسیده است.

مهری شیرمحمدی در مراسم رونمایی از کتاب گفت: نگارنده از سال ۱۳۹۰ به رشت مهاجرت کردم و در کسوت خبرنگار، ۱۳سال، مشاهدات خود را از بناهای تاریخی باقی مانده از رشت قدیم را جمع آوری کرده ام و حاصل اش کتابی است که با هزینه شخصی منتشر شده است.

این خبرنگار افزود: در این کتاب ۵۸ خانه تاریخی معرفی شده ولی خانه هایی که مالکان اجازه داده اند والا، هویت های معماری گیلان بیش از این است و امیدوارم بتوانم در جلدهای بعدی، مالکان بیشتری را مجاب نمایم که این خانه ها سرمایه های هویتی و گردشگری استان هستند و باید دست مهری بر آن کشید.

وی با ابراز تاسف از تخریب بناهای تاریخی بجامانده و نوسازی آنها گفت: اگرچه ارزش زمین از یک سو و بحران های اقتصادی و … دست به دست هم داده که ما هر روز شاهد تخریب اینگونه بناها باشیم، ولی وقتی بتوان کاربری درستی برای خانه های موجود تعریف کرد، می توان آورده اقتصادی مضاعفی از مرمت همین خانه ها ایجاد کرد و نمونه آن را در راه اندازی بوتیک هتل می جان و اقامتگاه ارسی شاهدیم.

 

وی با بیان اینکه، اداره کل میراث فرهنگی گیلان و خانه مطبوعات استان، خواهان برگزاری مراسم رونمایی از این کتاب بودند، افزود: کتابفروشی ماهی سیاه به  مدیریت دلارام جباری، برنامه های خلاقانه برای گروه سنی کودک و نوجوان دارد و از سال ۱۳۹۸  نگارنده ضمن همکاری با ماهی سیاه، در کسوت راهنمای گردشگری تلاش کردیم با برگزاری برنامه های محله گردی ویژه رده سنی کودک و نوجوان، ضمن بازدید از تک بناهای به جامانده از رشت قدیم، رخدادهای تاریخی و فرهنگی هرمحله را بازخوانی و چهره های شاخص و هنرمندان هر محله را معرفی نماییم. به دلیل همراهی چندساله مادران و کودکانی که اکنون به مثابه یک خانواده هستیم،  ارجح آن بود که نخستین برنامه رونمایی کتاب با همراهی این خانواده بزرگ برگزار شود. کودکانی که برخی از آنها نوجوان شده اند و خاطراتشان از محله گردی ها را در شب رونمایی بازخوانی کردند و نوجوانانی که در آستانه کنکور هستند و بی شک شهروندان مسئولیت پذیر بهتری برای شهر و کشور خود خواهند بود.

شیرمحمدی، ضمن تقدیر از همراهی مادران گروه محله گردی ماهی سیاه گفت: وجود مادرانی فرهیخته که پابه پای فرزندان خود، به دنبال شناخت بیشتر شهر خود هستند، آینده بهتری را برای این شهر رقم می زند. و امیدوارم رشتی که روزی دروازه اروپا بود، به واسطه تجارت ابریشم، اقتصاد پویایی داشت، از این آشفتگی و انسداد خارج شود.

شیرمحمدی در مراسم رونمایی، از خانواده هایی تجلیل کرد که خانه های تاریخی خود را حفظ کرده اند و گفت: مریم خسروآبادی، سالهای زندگی آسوده در آلمان را رها کرد و به ایران بازگشت و با اینکه اصالت سبزواری دارد، چندسالی است بی حمایت مالی دستگاه های متولی و با مشقت زیاد، خانه رئیس اتاق تجارت رشت را مرمت می کند. همچنین شاهد مرمت خانه دکتر عبدالکریم گلشنی، توسط یک زوج هنرمند هستیم که زندگی در تهران را رها کرده و خانه کسی را مرمت کرده اند که بسیاری از رشتی ها از وجودش بی خبرند.

وی، از خانواده دکتر سواررخش تقدیر کرد که خانه تاریخی لنکرانیان را که قدمت آن به میانه دوره قاجار می رسد، احیا کرده اند. شیرمحمدی همچنین یاد شادروان شفیعی ماسوله را گرامی داشت که صاحب بنا نخستین فردی بود که از اداره میراث فرهنگی خواست تا خانه اش ثبت ملی شود تا از گزند تخریب در امان بماند. و از برادرزاده های عبدالله تربیت تشکر کرد که با انتقال کتابخانه شخصی این منتقد سینما، خانه پدربزرگ خود را تبدیل به موزه تربیت کرده اند و از محمد صادق پورعبدالله، مدیر کافه موزه رشت، تقدیر کرد که کافه متفاوتش، پاتوق اهالی فرهنگ شده است.

نویسنده کتاب خانه های تاریخی رشت در پایان گفت: این کتاب تنها قطعه کوچکی از پازل بزرگی به نام تاریخ ، هویت و فرهنگ رشت است که تک تک اعضای این جمع برای پرکردن بقیه قطعات تلاش می کنند.

 

 

دکتر هاشم موسوی، نیز در مراسم رونمایی کتاب گفت: نویسنده این کتاب با اینکه گیلانی نیست، ولی طی ۱۳ سال حضور در رشت، نشان داده بیش از ظرفیت خود برای داشته های این استان قلم زده است.

رئیس اسبق پژوهشکده گیلان شناسی افزود: من سالهاست خواننده گزارش ها و یادداشت های این نویسنده در مطبوعات استان هستم و علت علاقمندی من به عنوان یک مردم شناس، دیدگاه مردم شناسانه شیرمحمدی است. مردم شناسی راهی برای بودن در زندگی است و شیرمحمدی بودن در زندگی را انتخاب کرده است.  از نوشته های او برمی آید که ساعتها با یک صنعتگر، با یک استاد صندوق سازی، با یک پالان دوز، خلاصه با اقشار مختلف جامعه صحبت کرده و در میان آنها زندگی کرده و با نگاه نقادانه و مطالعات جامعی که در منابع تاریخی دارد، خود صاحب سبک متفاوتی نسبت به دیگر خبرنگاران استان شده است. و به نظرم همین مشاهدات حضوری او و نه صرفا منابع کتابخانه ای است که نوشته های او را جذاب، خواندنی و راهگشا کرده است.

عضو هیات علمی دانشگاه گیلان همچنین از مدیرکتابفروشی سیاه تقدیر کرد و گفت: به تعبیر دکتر رنانی کشور ما برای کودکان ۱تا ۷ سال هیچ برنامه ای ندارد و برای رده های بالاتر نیز اگرچه سیستم آموزش و پرورش هست، ولی صرفا آموزشی است و نه مهارت محور.  ولی امشب من با حضور در جمع خانواده ماهی سیاه متوجه شدم، دلارام جباری و شیرمحمدی در این سالها چه برنامه های راهبردی و عملی برای نسلی داشته اند که قرار است مدیران آتی این شهر باشند.

 

 

مدیر قصه فروشی ماهی سیاه نیز گفت: بنده به عنوان کارشناس کتابدار، سالهاست در حوزه ترویج کتابخوانی برای گروه سنی کودک و نوجوان تلاش می کنم و برگزاری کارگاه های قصه خوانی بخشی از این رویدادهاست. به عنوان نمونه، دختری بنام حنا، کتابی است که به تازگی چاپ شده و درباره گیاه حنا در ایران و کاربردهای آن است. ما اخیرا برنامه ای تحت عنوان کارگاه حنا در یک خانه تاریخی برگزار کردیم و ضمن خواندن این کتاب، خاطرات کودکی خود را از نقش و نگار حنا بر دستان کودکان  اجرا کردیم و من اطمینان دارم استفاده دوباره از این گیاه پرخاصیت همواره در ذهن کودکان باقی می ماند.

وی، همچنین گفت: اگر از تک تک این کودکان سوال کنید، خاطرات خوبی با محله گردی هایی دارند که راهنمایش مهری شیرمحمدی بوده و تسهیل گر آن بنده. بچه ها در محله باقرآباد، اولین بار آخرین پالان دوز شهر را دیدند، با استاد صندوق سازی این شهر و غصه هایش گریه کردند، در گاراژهای محله باقرآباد ماشین های قدیمی همچون فولوکس را دیدند، در کتابخانه ملی، مفهوم نسخه خطی را درک کردند. در مسجد صمدخان از منبر چوبی بالارفتند و بر قبر حاج صمدخان شیروانی فاتحه خواندند، در خانه دکتر سواررخش، با مفهوم ارسی آشنا شدند و در خانه دکتر شعار، جشن امضای کتاب برگزار کردند و در اقامتگاه ارسی بهاریه آهوچره خواندند.

گفتنی است، کتاب خانه های تاریخی رشت، توسط انتشارات آهیل رشت به قیمت ۳۰۰هزار تومان در قطع وزیری به چاپ رسیده است.

انتهای پیام/

About نسرین عشقی

Check Also

جهان ساز ، رئیس سازمان چای کشور: بیش از ۸۸ درصد مطالبات چایکاران و کارخانجات پرداخت شد

جهان ساز ، رئیس سازمان چای کشور: بیش از ۸۸ درصد مطالبات چایکاران و کارخانجات …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *