اختصاصی همای گیلان: پشیمان گریزی در مالی رفتاری
یکی از سوگیری های مهم در مسائل مربوط به مالی رفتاری، موضوع سوگیری پشیمان گریزی می باشد، این سوگیری باعث می شود برای آنکه پشیمان نشویم دست به عمل قاطع نزنیم. بنابریان ترس از رسیدن به چیری کمتر از انتظار و وفادار ماندن به موقعیت های زیان ده قبلی و پیشگیری از رنج بدتر شده اوضاع، از عوارض این سوگیری است. افراد مبتلا به این سوگیری همواره در اجتناب از “خطای اقدام” و “خطای غفلت” هستند. در واقع پشیمان گریزی باعث می شود سرمایه گذار برای جبران پشیمانی های گذشته و یا جلوگیری از پشیمانی احتمالی در معاملات بعدی اش رفتارهایی بروز دهد و معاملاتی انجام دهد که بیشتر تحت تاثیر رفتارهای احساسی و هیجان باشد. در مالی رفتاری سه نوع سوگیری پشیمان گریزی وجود دارد:
۱- پشیمان گریزی خنثی
۲- پشیمان گریزی منفی
۳- پشیمان گریزی مثبت
پشیمان گریزی خنثی:
پشیمان گریزی خنثی باعث عدم وارد شدن سرمایه گذار به گزینه های به نظر مناسب برای سرمایه گذاری به دلیل ترس از زیان کردن و پشیمانی احتمالی در آینده است. در این حالت سرمایه گذار از کسب سود محروم خواهد شد و زیانی را متحمل نمی شود.
پشیمان گریزی منفی:
پشیمان گریزی منفی زمانی اتفاق می افتد که فرد سرمایه گذار به سهام زیان ده خود وفادار باقی می ماند، تا به این شکل از قبول اشتباه خود و تحقق زیان جلوگیری کند، این رفتار به اندازه ای ادامه پیدا می کند که خریدار وارد زیان سنگین شده و در نهایت سرمایه گذار با یک ضرر بزرگ حاضر به خروج از سهام زیان ده خود می شود.
پشیمان گریزی مثبت:
پشیمان گریزی مثبت باعث می شود سرمایه گذار برای جبران عقب ماندگی خود از بازار شروع به خرید و فروش های احساسی نماید و زیان های گذشته را فراموش کند و به دنبال سهم هایی باشد که با خرید آنها سودهایی را که از بازار جا مانده بود به دست بیاورد. بنابراین فرد دچار رفتارهای احساسی از قبیل صف نشینی و رفتار گله ای شده و ممکن است سهام را در قیمت های بالا و سقف های قیمتی خریداری نماید.
/مهندس حسین جمالی