اهمیت ماهیان خاویاری در ارزآوری برای کشور و ایجاد اشتغال/دکتر صاحب رهبر
عطیه نصرتی اسفند ۲۲, ۱۳۹۷مقالهدیدگاهها برای اهمیت ماهیان خاویاری در ارزآوری برای کشور و ایجاد اشتغال/دکتر صاحب رهبر بسته هستند583 Views
صاحب رهبر در یادداشتی به اهمیت ماهیان خاویاری در ارزآوری کشور پرداخت و به وظایف ما بر حفاظت از محیط زیست اشاره کرد.
اختصاصی همای گیلان، دکتر صاحب رهبر در یادداشتی با موضوعی خاویار به اهمیت این محصول استاتژیک شمال کشور پرداخت و نوشت: خاویار ایران یکی از مشهورترین خاویارها در جهان است وهرکیلوی آن معادل صدبشکه نفت خام برای کشور ارز آوری دارد،ولی امروز شاهد انقراض نسل ماهیان خاویاری هستیم ودر آیندهایی نه چندان دور بایستی این افتخار را فقط در کتابها مشاهده کنیم.
نا امن کردن دریا به انحاء مختلف مثل دفعه ناصحیح فاضلاب شهری و صنعتی و نیز بهره برداری بی رویه بیو لوژیکی از دریای شمال ،برای تولید مثل ماهیان با ارزش یکی از دلایل انقراض است و حفاظت از محیط زیست توسط کشور های حوزه خزر نقش تاثیر گذاری در فراهم نمودن بستر پرورش و یا تولیدماهیان خاویاری و انواع ماهیان کم یاب با ارزش را دارد.
استانهای گیلان و مازندران مستعد پرورش ماهیان خاویاری هستند که با سرمایه گذاری در این بخش میتوانیم به محیط زیست و بازار اشتغال و کسب وکار رونق اقتصادی خوبی ببخشیم. از آنجایی که تخم ریزی وپرورش ماهیان خاویاری در بستر آرام رودخانههای آب شیرین صورت می گیرد،با تاسف باید عرض کرد که امروز حاشیه رودخانه ها بستری برای دفع زباله های شهری و صنعتی و بیمارستانی شده است که این نیز یکی از مهمترین عوامل انقراض وکاهش نسل ماهیان خاویاری است و متأسفانه بدلیل آلودگی رودخانهها و دریای خزر %۹۵ تکثیر انواع مختلف آبزیان بصورت مصنوعی صورت می گیرد واین فاجعه ای برای ما مصرف کنندگان ماهی و دریای خزر و انواع گونههای مختلف آبزیان است.
اما برای برون رفت از این وضعیت وحشتناک و نجات نسل ماهیان خزر؛
مرکز تحقیقات شیلات استانهای گیلان ومازندران باید تلاش مضاعفی برای بهبود این وضعیت انجام دهند. سازمان محیط زیست باید به وظیفه خود عمل کند و از بستر رودخانهها و دریا محافظت واقعی و مستمر بعمل آورد وشهرداران محترم شهرهای ساحلی برای دفع زبالهها باید سریعا اقدام اساسی و اصولی بنمایند تا مردم پسماند و ضایعات را در حریم رودخانهها نریزند که تا اینگونه فضای رودخانه ها آلوده شود.
دومین راه برای نجات آبزیان در حال انقراض که نیز موجب اشتغال در جامعه بخصوص در حاشیه دریای خزر میشود این است که، پرورش ماهیان را بصورت صنعتی در نقاط مختلف و به انواع گونه ها تقویت کنیم(ماهیان سرد آبی و گرم آبی ،انواع ماهی سفید،کپور،کفال، ازون برون ، چالپاش، کیلکا،قزل آلای قهوهای و فیل ماهی )
برهمه ما لازم است که زیستگاه آبزیان و ماهی ها را پاک نگه داریم…
نزدیکی رودخانه ها به دریای خزر یکی از نعمت های الهی و از مزایای بسیار خوبی است که در دنیا چنین فضایی نادر است و چون اکثر ماهی ها در بستر رودخانههای آب شیرین و در بین سنگ ها تخم ریزی میکنند وراه مهاجرت شان هم به دریاست، افراد بی رحم و سودجو ، هنگامی که ماهی بعد تخم ریزی قصد مهاجرت به دریا را دارد،مبادرت به صید بی رویه و بی هنگام میکنند که اینکار از عوامل دیگر تخریب طبیعت و انقراض ماهیان است.
پایان سخن اینکه؛
با این روند روبه کاهش ودر حال انقراض انواع ماهیان دریای خزر و بی توجهی مسولین شیلات و محیط زیست، در آینده ای نه چندان دور نباید در دریای خزر بدنبال ماهی باشیم ، و بقول سهراب سپهری؛
ازاین پس ،تور در آب بیاندازیم و بگیریم طراوت از آب ….نه ماهی !