چاپ مطلب چاپ مطلب

تئوری های انقلاب پیرامون انقلاب اسلامی ایران/ زینب حسین نیای سلیمی

همای گیلان: انقلاب واژه ای عربی و از ریشه ی قلب به معنی تغییر، دگرگونی و سرگشتگی است. در قرآن مجید واژه انقلاب، مشتقات و ترکیبات آن در همین معنا به کار رفته است.
انقلاب در زبان فارسی به حرکت های سیاسی، اجتماعی و اعتراضی از سوی مردم بر ضد حاکمیت گفته می شود که در زبان عربی معادل آن ” الثوره ” می باشد.

photo_2016-06-08_17-55-41
انقلاب اسلامی ایران( ۱۳۵۷ ش) از نظر صاحبنظران وتئوریسین های انقلاب از معدود انقلاب های کبیر جهان در دوره ی معاصر به شمار می رود، نظیر انقلاب کبیر فرانسه (۱۷۸۹ م) و انقلاب اکتبر روسیه (۱۹۱۷ م).
درباره ی پیروزی انقلاب اسلامی، سرعت و دستاوردهای آن نظریات و تئوری های متعددی بیان شده است که شاید بتوان آن ها را در پنج بند بیان کرد.
۱_ نظریه ی توطئه؛ که توسط محمدرضا پهلوی، درباریان وسلطنت طلبان بیان شده است، مطابق این نظریه غرب باهدف تنبیه حکومت ایران از جریان انقلاب حمایت کرد.
۲_ نظریه ی مدرنیزاسیون و توسعه متوازن ؛ به باورصاحبان این دیدگاه مدرنیزه شدن کشور وتغییر چهره ی ایران از جامعه ی سنتی به جامعه شبه مدرن بدون ایجاد زیرساخت دلیل اصلی انقلاب است.
۳_نظریه ی استبداد ؛ دلایلی چون موفقیت محمد رضا پهلوی در کودتای ۲۸ مرداد در (۱۳۳۲ش)، تشکیل ساواک در (۱۳۳۶ ش)، کنترل اولیه نهضت امام خمینی (ره) در خرداد(۱۳۴۲ ش) و افزایش قیمت نفت از جمله عواملی هستند که باعث شدتا شاه و درباریان از مردم فاصله بگیرند و مردم با پیوستن به نهضت امام، کوشیدند تا این شکاف را از بین ببرند.
۴_ نظریه اقتصادی ؛ طرفداران نظام مارکسیستی و لنینستی مشکلات اقتصادی وگسترش فاصله طبقاتی را دلیل اصلی بروز انقلاب می دانند، آنان بر این اعتقادند که کاهش قیمت نفت در دهه ۱۳۵۰ از یکسو، خرج های کلان و اسراف حکومت از سوی دیگر _چون جشن ۲۵۰۰ ساله_مردم را برای ایجاد نظام عاری از تفاوت طبقاتی برانگیخت.
۵ _نظریه ی مذهب و جامعیت اسلام؛ سیاست اسلام زدایی حکومت پهلوی و اسلام خواهی مردم، نقطه آغازین کشمکش مردم و حکومت شد و اقداماتی چون پیشنهاد حذف قید اسلام و سوگند به قرآن مجید در انجمن های ایالتی و ولایتی، تلاش برای انتقال مرجعیت از قم به نجف، تغییر تقویم به شاهنشاهی، رشد بهائیت و تأکید بر باستان گرایی، از جمله عوامل این کشمکش به شمار می رود.
درمجموع بنظر می رسد انقلاب، ائتلاف رنگارنگی از نظریات گوناگون _ باشدت وضعف _می باشد که مرکزیت آن نظریه ی پنجم و با رهبری کاریزماتیک حضرت امام خمینی (ره) به ثمر نشست.

زینب حسین نیای سلیمی/کارشناس ارشد ادبیات_دبیر دبیرستان علوی لنگرود

About سردبیر

Check Also

ملاقات مردمی محمد حسین واثق کارگرنیا رئیس شورای اسلامی شهر رشت همه روزه در ساختمان شورا با شهروندان شریف رشت به منظور بررسی مشکلات و دغدغه های آنان

رئیس شورای اسلامی شهر رشت همه روز در دفتر کار خود با همشهریان دیدار و …

One comment

  1. کاملا با نظرات شما موافقم، به نحو احسن واژه ی انقلاب توضیح انجام شده است.