اختصاصی همای گیلان:تورم شهریورماه به گزارش مرکز آمار ایران در مناطق شهری ۲۰/۶ و در مناطق روستایی ۲۰/۹درصد عنوان شده است. بررسی جزییات گروههای هزینهای نشان میدهد بهداشت و درمان در شهریور سالجاری بالاترین نرخ تورم را از آن خود کرده است. این بخش با ۳۲/۹درصد تورم روستایی و ۳۱درصد تورم شهری در صدر گرانشدههای گروه کالاها و خدمات غیرخوراکی جای گرفت. البته در مجموع بین کالاهای خوراکی و غیرخوراکی بالاترین تورم به سبزیجات تعلق دارد که در جوامع روستایی ۳۸/۳درصد و در جوامع شهری ۳۷/۴درصد رشد قیمت داشتهاند.
معضل کمبود دارو از ۳۰۰ قلم به ۶۰قلم کاهش یافت
اما به دلیل ضریب نفوذ بهداشت و درمان در سبد هزینه که ۶/۸درصد از کل هزینههای یک خانوار را شامل میشود افزایش هزینه در این گروه تاثیرگذاری بالایی در هزینه خانوار دارد. با وجود آنکه حسن روحانی یکی از تاکیدات دولتش رسیدگی به وضعیت بهداشت و درمان مردم بوده و با کاستن از یارانه نقدی (از طریق خودانصرافی) وعده بهبود سلامت در جامعه را داده بود، باز هم عددها به طور قابل ملاحظه در این بخش رشد داشته است. اقدامات البته درخور تامل بوده است. وزارت بهداشت در یک سال اخیر معضل کمبود دارو را از ۳۰۰ قلم به ۶۰قلم کاهش داد، فهرست داروهای تحت پوشش بیمه نیز صدقلم دیگر را در خود جای داد، پرداختهای تشویقی برای ماندگاری پزشکان در مناطق محروم بیشتر شد، زایمان طبیعی رایگان شد، سهم مردم در پرداخت هزینههای درمانی در بیمارستانهای دولتی به ۱۰درصد رسید و بر ارتقای سطح کیفی بیمارستانهای دولتی و هتلینگکردن آن تاکید شد. با همه این احوال هنوز این اقدامات نتوانسته از شتاب افزایش هزینهها در این بخش بکاهد. رشد هزینههای درمانی در کشور مربوط به امسال هم نیست. چهارسالی هست که بهداشت و درمان در صدر این لیست قرار دارد. به گفته دستاندرکاران این حوزه پس از اجرای قانون هدفمندی یارانهها به دلیل تاثیر زیاد افزایش هزینه حاملهای انرژی در این بخش، به مرور این بخش هم به بالای جدول گرانشدهها صعود کرد. با این همه گویا از سال آینده با تغییر کتاب تعرفههای پزشکی نیز باید منتظر افزایش هزینههایی به مراتب بیشتر نیز در این بخش باشیم.
هزینه حملونقل ۲۵/۵درصد در روستا بالا رفت
سومین گرانشده در گروه کالا و خدمات غیرخوراکی، حملونقل بوده است. با وجود آنکه دومین تورم بالا در گروه غیرخوراکیها پوشاک و کفش بوده اما به دلیل ضریب اهمیت در رتبه پایینتر از حملونقل جای دارد. در ۱۲ماه منتهی به شهریور سالجاری حملونقل بوده که در روستاها ۲۵/۵درصد و در شهرها ۲۴/۷درصد افزایش یافته است. حملونقل را به دو بخش میتوان تقسیم کرد: ناوگان عمومی کشور و تاکسیرانی. در بخش ناوگان عمومی هرچند درصد افزایش قیمتها ممکن است بالا باشد اما به دلیل پایینبودن قیمتها در این بخش افزایش دو برابری هم سهمگیری قابلتوجهی از سبد هزینه نخواهد داشت. آن بخش که نقش چشمگیرتری دارد حوزه فعالیت تاکسیرانی است. اما در مجموع حملونقل ضریب اهمیت ۱۰درصدی در سبد هزینه دارد.
روستاییان نان خورتر هستند
در بین اقلام مختلف، خوراکیها همیشه بیش از سایر گروه کالاها مورد توجه بوده است. امسال و در پایان شهریور ماه، تورم این گروه در روستا۲۰/۳ و در شهر ۲۱/۱درصد عنوان شده است. در زیرمجموعه این بخش نان بهعنوان کالایی با بیشترین ضریب اهمیت قرار گرفته که در مدت یادشده ۱۴/۲درصد در روستا و ۱۴/۹درصد در شهرها افزایش قیمت پیدا کرده است. نکته جالب توجه درخصوص نان آن است که در روستاها اهمیت این کالا ۱۱/۵درصد برآورد شده اما در شهرها ضریب اهمیت نان و غلات ۶/۴درصد عنوان شده است.
گوشت در شهرها کماهمیتتر شناخته شد
این نسبت در مورد گوشت قرمز، سفید و فرآوردههای آنها نیز به چشم میخورد. در روستاها ضریب اهمیت گوشت ۹/۷درصد است در حالی که در شهرها این کالا ۶/۳درصد در سبد هزینه اهمیت دارد. تورم گوشت قرمز و سفید در شهرها طی این مدت ۱۷/۷ و در روستاها ۱۸/۲درصد بوده است. در بین اقلام خوراکی و آشامیدنی همانطور که پیشتر اشاره شد، سبزیجات مقام نخست گرانشدهها را دارد ولی پس از این گروه غذایی، چربیها و روغنها بهعنوان گرانشدهترین قابل ذکر است. تورم این ماده غذایی اگرچه در روستاها ۱۷/۲درصد برآورد شده اما در شهرها به ۲۶/۸درصد رسیده است. پوشاک و کفش در گروه غیرخوراکیها رتبه دوم به لحاظ افزایش قیمت را داشته است. تورم این بخش در روستا ۲۶/۶ و در شهرها ۲۵/۳درصد محاسبه شده است. ضریب اهمیت پوشاک و کفش نیز به ترتیب در روستا و شهر ۶/۶ و ۴/۵درصد برآورد شده است. همیشه در بین اقلام هزینهای غیرخوراکی، مسکن جایگاه ویژهای به لحاظ ضریب اهمیت دارد. هزینهها در این بخش در سال منتهی به پایان شهریور ۹۳ در روستاها ۱۸/۴درصد و در شهرها ۱۹/۲درصد افزایش یافته است. ضریب اهمیت این بخش نیز در روستا ۱۹ و در شهرها ۳۵/۶درصد محاسبه شده است
/جاوید پور