چاپ مطلب چاپ مطلب

ترمیم و بازسازی بناهای تاریخی اولویت برنامه‌های اداره کل میراث فرهنگی،گردشگری و صنایع استان گیلان

ترمیم و بازسازی بناهای تاریخی اولویت برنامه‌های اداره کل میراث فرهنگی،گردشگری و صنایع استان گیلان

 

مدیر کل میراث فرهنگی و گردشگری وصنایع دستی گیلان خبر داد:

ترمیم و بازسازی بناهای تاریخی اولویت برنامه‌های اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع استان گیلان

 

آیین نکوداشت روز جهانی بناها و محوطه‌های تاریخی گیلان در محل کاروانسرای عباسی رشت برگزار شد.

 

به گزارش همای خبر، به نقل از روابط‌عمومی اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان گیلان ولی جهانی با اعلام این خبر گفت: آیین نکوداشت بناها و محوطه‌های تاریخی و تجلیل از مالکان و بهره‌برداران بناهای تاریخی در روز شنبه اول اردیبهشت ۱۴۰۳ از سوی معاونت میراث فرهنگی و واحد پژوهش اداره‌کل در رشت برگزار شد.

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان گیلان افزود: در این نشست که با حضور اساتید و اعضای هیات‌های علمی دانشگاه‌ها و دانشجویان رشته‌های معماری، مرمت، باستان‌شناسی و سایر حوزه‌های وابسته به میراث‌فرهنگی کشور حضور داشتند در کاروانسرای عباسی برگزار شد.

در ابتدای مراسم محمدرضا امیری‌نژاد معاون میراث‌فرهنگی استان گیلان ضمن عرض خیرمقدم و خوش‌آمدگی به مدعوین، گفت: حفظ و صیانت از بناها و محوطه های تاریخی وظیفه همگانی است و طی سال‌های اخیر اقدامات خوبی برای ساماندهی بناهای تاریخی توسط مالکان خصوصی صورت پذیرفته است.

او ضمن تقدیر و تشکر از مالکان و بهره برداران بناهای تاریخی به مشارکت گذاشتن تجربیات را یکی از نکات قابل توجه برای احیآء آثار تاریخی دانست و در این راستا ایجاد تشکلی به نام جامعه مالکان و بهره برداران بناهای تاریخی را خواستار شد تا ساماندهی امور بیش از پیش شتاب گیرد.

 

امیری‌نژاد در پایان با قدردانی از همه دست‌اندرکاران و علاقمندان به حوزه میراث‌فرهنگی، بر تداوم نشست‌های تخصصی و همایش‌های مختلف تاکید ورزید و اظهار امیدواری نمود با مساعدت و همراهی آحاد مردم و مالکان بناهای تاریخی، حفظ و احیاء بناها در دستور کار قرار گرفته و امانت گذشتگان سالم به آیندگان تحویل داده شود.

 

در ادامه مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی گیلان ضمن تشکر از استادکاران و مرمتگران بناها تاریخی آن‌ها حافظان تاریخ استان دانست و اعلام کرد: در گیلان بیش از ۵ هزار و ۲۰۰ اثر تاریخی شناخته شده است که یک هزار و ۲۶۱ مورد از این تعداد در فهرست آثار ملی ثبت شده و محوطه ها و بناهای تاریخی استان بعنوان یکی از توانمندی های گردشگری این سرزمین، هر بار بیشتر مورد اقبال گردشگران قرار می گیرد.

جهانی از مالکان بناهای تاریخی استان خواست برای مرمت این خانه‌ها همراه باشند و گفت: طبق پیگیری امور مربوط به ماده ۹۸ برنامه ششم توسعه، بناهای تاریخی استان برای تبدیل به جاذبه‌های گردشگری به بخش خصوصی واگذار می‌شود و این اداره کل از همه مالکانی که دارای بنای تاریخی هستند و قصد تغییر کاربری در راستای توسعه گردشگری دارند، حمایت می کند.

 

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی گیلان بیان کرد: این استان دارای توانمندی‌ها و قابلیت‌های گردشگری و تاریخی فراوانی است که توانسته این خطه را به یکی از قطب‌های گردشگری کشور تبدیل کند.

 

جهانی تاکید کرد: ترمیم و بازسازی بناهای تاریخی گیلان در اولویت برنامه‌های اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان قرار دارد.

 

در ادامه مراسم دکتر مهسا دلشاد عضو هیات علمی و رئیس مرکز تحقیقات و مطالعات بافت‌های تاریخی دانشگاه لاهیجان در سخنان خود گفت: بافت‌های تاریخی شهرها آثار گران‌بهایی هستند که بیانگر فرهنگ، اصول معماری و شهرسازی و به طور کلی ایدوئولوژی حاکم بر ادوار مختلف است. اما بافت قدیمی شهرها معمولا دارای کاربری‌هایی(مانند حمام‌های عمومی، کاروانسراها و …) بوده است که متأسفانه امروزه کاربردی ندارند و در متن شهر به صورت خاموش به حیات خویش ادامه می دهند. چرا که نیازهای جامعه معاصر تفاوت زیادی کرده است و در تناسب این تغییر در نیازها، فعالیت‌ها و کالبد و فرم شهرها نیز تغییر کرده است . بنابراین می‌توان با تغییراتی درکالبد این مجموعه ها و تزریق فعالیت های جدید و متناسب با نیازهای امروزه ی مردم این فضاها را دوباره به سیستم فعال و پویای شهر برگرداند. باگسترش نظریات در خصوص شیوه مداخله در بافت تاریخی، تمرکز ویژه بر کالبد بوده که خود امری ضروریست؛ اما کافی و ضامن تداوم حیات یک بنای تاریخی نیست. غفلت از ابعااد اجتماعی، رفتاری و فرهنگی فضا، باعث بی جان شدن بافت تاریخی شده و آن را در بهترین حالت، تبدیل به موزه نموده که درآن، جریان رفتاری ویژه ای رخ نمی دهد، بر این اساس سعی بر این است که علاوه بر احیای بافت تاریخی و ارتقا کیفیت یاسخدهی، بتوان فرهنگ و پیشینه شهر و یک منطقه را بازشناسانده و رنگ و بوی دیگری به بافت داد؛ رنگ و بویی از جنس حضور، زندگی و حیات!

او ادامه داد: از طرفی دیگر امروزه توجه به مسأله گردشگری از مباحث مهم در بیشتر شهرهای جهان از جمله شهرهای ایران است. جذب گردشگر صرفا به دلیل وجود آثار با ارزش و تاریخی در شهرها اتفاق نمی‌افتد، بلکه استفاده ی متناسب از این آثار و نشان دادن ارزش های نهفته آنها بعد دیگری از مسأله گردشگری را پیشروی متخصصان در این زمینه قرار می دهد. بی‌توجهی به قابلیت های چند بعدی کالبدی، کارکردی و معنایی و داشتن نگاه صرفا موزه ای نسبت به آثار ارزشمند باعث شده است که این آثار روز به روز فرسوده تر شوند و روزی از خاطرها محو شوند و فقط نامی از آنها باقی بماند، که استان گیلان نیز از این قاعده مستثنی نبوده است.

دکتر آهنی‌زاده مالک و بهره‌بردار مجتمع گردشگری آهنی، دیگر سخنران این مراسم بود که در خصوص مرمت و بهره‌برداری از مجتمع گردشگری آهنی ایراد سخن کرد.

در پایان مراسم از مالکان و بهره برداران بناهای تاریخی تقدیر و تشکر شد

About مدیر خبر1

Check Also

مدیرعامل شرکت گاز گیلان: آموزش و فرهنگسازی در مدارس، آینده‌ای روشن را برای ما رقم خواهد زد

مدیرعامل شرکت گاز گیلان: آموزش و فرهنگسازی در مدارس، آینده‌ای روشن را برای ما رقم …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *